Nisem prepričan, če je človešto res doseglo takšen neverjeten napredek v zadnjem stoletju, kot ga radi prikažejo na televiziji ali drugih medijih.

Lep primer je avto. Kljub vsej elektroniki in varnostnim sistemom, ki temeljijo na elektroniki se v avtu kaj bistveno ni spremenilo .. ok, saj vem da je to zelo na splošno rečeno, ampak dejstvo je da motor z notranjem izgorevanjem ni ravno nova pogruntavščina. Nima noro dobrga izkoristka, ob vsem tem pa še kar precej onesnažuje. So pa avtomobili postali ˝kul˝ ker niso več uporabni samo za prevoz od točke a do točke b,  ampak so igrače polne elektronike.

˝Kul faktor˝ elektronike je vstopil tudi v kolesarstvo. Shimano je tako že pred časom predstavil svojo novo električno grupo dura ace.  Dura ace Di2 se od klasičnih komponent razlikuje po tem, da za prestavlanje ne skrbijo zajle (pletenice) speljane med menjalnikom in prestavno ročico, ampak elektromotorji, ki se napajo iz baterije pritrjene na okvir kolesa.

Letos so na Eurobike showu predstavili elektronske zapore vzmetenja, kjer si lahko nastavljaš načine vožnje (ok, podobnih zadev je bilo že veliko v preteklosti) … prihaja še miljavžnt novosti, ki temelijo na štromu, elektroniki in ostalih jajcih na katera se niti ne spoznam preveč!

Končno tud bicikel ni več samo bicikel, postal je kul tako kot avto …

Waw! Supr, noro….NOT!!!

Priznam, da se kar malo bojim, vdora teh elektronskih čudes na kolesa. Ok, če je to na cestnih kolesih še nekako gre, ampak na mtb pa je NO GO!

Sem mnenja, da ne vpada v filozofijo gorskega kolesarstva. Vožnja z gorskim kolesom, naj bi bila v celoti odvisna od kolesarja … torej, če se dva vozita v blatu in nekdo ´ne zna´ prestavljati v blatu bo zardi tega počasnejši, bolj nerodn …

Če za prestavlanje skrbi elektornika, se to izniči.

Močno upam da ne, ampak kaj pa če …

po vzoru avtomobilov uvedejo še kakšen ABS ali kakšno podobno sranje za pomoč pri zaviranju?

nadzor zdrsa zadnjega wheelseta med poganjanjem po spolzki podlagi?

Ok, malo že pretiravam … ampak na ta način bi uničli bistvo gorskega kolesarstva!!

Bistvo je užitek in svoboda med furanjem … svoboda pride s tem, ko te omejujejo le zmogljivosti lastnega telsa in fizika! Če pride kdaj tako daleč da se v to vmeša elektronka … potem se res ne grem več!

 • Share/Bookmark


23 odgovorov v “Elektronika? Ne, hvala!”

 1.   kastiljo pravi:

  Saj ti imaš še vedno lahko takega brez elektronike :D

 2.   jeri11 pravi:

  Točno takšen komentar sem pričakoval. Težko, ker se bo pač nekaterim to zdelo kul in bojo s časom proizvajal samo še ta elektronska jajca … pol je pa konc!

 3.   kastiljo pravi:

  Ma to se bo zdelo kul samo lenuhom brez smisla za užitek :P Pravi MTB kolesarji mislim, da boste kar po vrsti odklanjali to.
  Samo ena nevmesna – poznaš ti Černilogarjevega Nejca? Tvoje ime in priimek sta mi nekam znana pa ne vem ali te je kdaj omenil ali sem na FBju videl pri kakšni sliki. No, če imaš MTB blog, bi skoraj rekel, da se morata poznati, ker on je “počen” na MTB :)

 4.   jeri11 pravi:

  Poznam, smo mtb kolegi ja:)

 5.   Primoz pravi:

  Zakaj bi imeli zadnji feder? Zakaj bi imel sploh prednji feder?!?! Lockout? A si nor, tega ne rabmo!!! Kdor zna poganjat, bo hitrejši in se en bo guncal. Zakaj bi imeli prestave, kdor je močen, naj goni, ostali grejo peš. Gume? Tud z lesenimi kolesi se lahko pelje!!!! Hidravlični diski? Ja pa kaj ti kadiš. Nogo butneš na tla da bremzaš!!!!111oneone

 6.   paxman pravi:

  Meh, če gremo po tvoje, je že zdaj itak vse zjebano – navsezadnje nimate vsi enakega geštela, bremz, blažilnikov, naper, itn – heck!, še kolesarji si niste enaki! :lol:

 7.   chef pravi:

  Star prdec si postal.

  To je vse.

  Mularija nas bo povozila sto na uro ;)

 8.   Matjaž pravi:

  Čaki, čaki, pazi. Malo si zašel. Avto brez ABS-a je skoraj nemogoče dobiti, ja, ker je ABS zakonsko obvezen in ker na večini podlag večini voznikov omogoči mnogo višjo varnost kot avto brez ABS. Ampak pri avtih, ki so namenjeni za resničen off-road, ga je še vedno možno izključiti; ne le za užitek, ampak tudi za varnost izkušenega voznika. Za namen, za katerega je pa narejena velika večina avtomobilov, bi bila pa nevgradnja ABS skoraj norost. Isto velja za ESP, kot trdi AMZS — ta celo dela stvari, ki jih še tako spreten voznik preprosto ne more, ker nima dovolj udov in refleksov. Skratka, elektronika je zakon.

  Kot elektroinženir (še bolj specifično: računalničar) trdim, da je možno narediti mnogo bolj zanesljive elektronsko vodene sisteme kot pa mehansko vodene. Zakaj so nekateri proizvajalci pri tem zabluzili in s tem naredili elektroniki slab ugled, je težko reči, dejstvo pa je, da je avtomobilski motor elektronsko krmiljen že dolgo in to zelo zanesljivo. In ravno elektroniki se imaš zahvaliti, da ne drži tvoja trditev, da motor na notranje izgorevanje “še kar precej onesnažuje”. Oziroma drži, ampak neke resne primerjave s starejšimi motorji brez elektronskega krmiljenja vseeno ni; samo pozabil si, kako so mašine včasih ropotale in smrdele …

 9.   luka v. pravi:

  a to sam zato k sem jaz unega MTBja z di2 pokazal? :-)

 10.   Boro pravi:

  eh, emso nas j*** …

  … pregazili nas bodo z elektroniko ali brez, mi pa bomo ob piru trdili kako je bilo vcasih boljse brez vseh teh jajc …

  … aja, cakaj, saj je sedaj tudi tako … !?!

  lp, b

 11.   cerni pravi:

  ja bobo to bo pomoj zato :D

  avte b mogl u roke še mal jakotokaši uzet, da b blo dobr.

  Ja noo, nej bo elektronika na kolesu, sam brez baterij !!!! Predlagam magnete u wheelsetu pa tuljave na vilah d bo štrom delal. : xD

  Ampak tko d odpreš siol.net pa pru vidš gor od jerija slikco, toj pa hudo :D

 12.   buhtl pravi:

  napaka številka 1. ne ločiš elektronike od elektrike. Če je prestavljanje ali zapora vzmeti električna, še ne pomeni, da je elektronsko krmiljena. To samo pomeni, da je za prestavljanje stanja električno, lar ti v primeru menjalnika pomeni verjetno manjšo težo, ker ti odpadejo zajle. V primeru zapore vzmeti pa večje udobje in varnost, ker lahko zapreš vzmet na krmilu in ti ni potrebno z roko na slepo šarit okrog vzmeti, ki so pogosto precej nizko in zelo blizu zadnje gume. V nobenem od teh dveh primerov pa ni nobene elektroniki, ki bi s pomočjo senzorjevu gotavljala kakšne so optimalne nastavitve zate in jih samodejno nastavljala.

  Pa ko imaš že toliko za povedat proti “elektroniki”. A na svojem MTBju uporabljaš mehanski števec hitrosti. Zelo verjetno da ne, ker je “elektronski” veliko boljši, lažji in ne porablja energije kolesa za svoje delovanje.

  Sicer pa vsi pravi gorski kolesarji uporabljajo bicikel od starega ata. Nevzmeten, brez prestav in z zavoro na torpedo. Ne pa ti pomehkuženec s prestavami in vzmetenjem.

 13.   bimbo pravi:

  Matjaž, manj smradu iz avtomobilskih izpuhov ni le zasluga elektronike. Kolikor vem, je slednja množično prišla “v igro” tudi zaradi uvedbe katalizatorjev, ne le iskanja večje moči in navora oziroma boljšega izkoristka. Proti elektroniki nimam prav nič, vendar se mi ne zdi prav, da se ji pripisuje vlogo čudežne rešiteljice vseh težav. Menim namreč, da je v primeru motorjev z notranjim zgorevanjem (avtomobilov) elektronika le učinkovit pripomoček za udejanjanje napredka, ki pa temelji na spoznanjih o delovanju motorja in izboljšavah. Da bi elektronika vedela, kaj in kako krmiliti oziroma nadzorovati, jo mora nekdo ustrezno programirati, to pa lahko stori le zaradi poznavanja delovanja motorja in njegovih sklopov.
  Ob tem sem se spomnil na vic o mehaniku, ki je silne težave z lado/zastavo/trabijem odpravil z enim samim dobro odmerjenim udarcem s kladivom. Cena: 1 evro za udarec in 99 evrov za znanje kam in kako udariti. Ne vem,ali bi iz tega lahko potegnil preprost zaključek, da je kladivo pač krasno orodje za popravilo avtov. :-)

 14.   seamus pravi:

  @matjaž – jah stvar polemike – mehansko ali elektronsko. Kot računalničar sigurno nisi najbolj podkovan za takšne odgovore. Na eni strani so avtomatiki in mogoče še elektroniki (da ne bo kdo užaljen) na drugi pa strojniki. Glede na to, da se vse zadeve krmilijio mehansko je vsaka elektronika vmes dodaten člen ki lahko crkne (to je dejstvo mimo katerega ne moreš!). Ali imaš potem vodenje mehansko ali elektronsko pa je počasi že druga pesem, ki se zaradi cenejše izdelave vse bolj preveša na elektronsko stran.
  Varnostni sistemi so še vedno vsi mehanski, ker za delovanje ne potrebujejo električne napetosti (potrebujejo mehansko, ki pa se rahlo razlikuje). ABS ti lahko odpove medtem, ko ti zavore ne odpovejo (napetost v tem primeru generira tvoja noga), kljub nedelujočemu ABSu. Pri kolesu bo verjetno enako, vedno boš lahko zaobšel eletrkoniko, ker mora biti na prvem mestu varnost.

 15.   cerni pravi:

  Am, Di2 ma tut elektroniko, ne sam elektriko, ker je zadeva sposobna sama spreminjat nastavitve – nimaš na menjalniku niti omejivcev niti nečesa s čimer bi nastavljal osnovni položaj (tist k zdej zajlo našponavaš). No, sej cestarji ga nej kr majo, bomo pa vidl a bo slučajn 2011 XTR štromarsk :)

 16.   blaž pravi:

  Izgleda, da je napredek v mehanskem delu, mogoče, doživel svoj vrhunec. Ker pa je zmeraj želja po novostih so začeli z elektroniko oz. avtomatiko brkljati tudi na kolesu. Verejtno ne bo dolgo trajalo, ko bodo pogon kolesa generiral iz vrtečih se pest v katerih mojo razna električna ali magnetna polja ( nekaj je že pri motorjih in avtomobilih ELAPHE, mislim da). Ko bo pa to tako, daleč prišlo si pa raje umislim 125 ali 250 ccm KTM ali “Husqovarno”.
  Ja, lepo je bilo videti Jerijev blog po dolgem času na naslovnici SIOLa

 17.   jeri11 pravi:

  O elektroniki in elektriki ne bom pametoval, ker verjamem da vas je veliko, ki imaste o tem precej več pojma kot jaz.

  Poanta mojega zapisa je v tem, da s tem oslarijami na kolesu ubijejo ves čar in lepoto gorskega kolesarstva.

  Da je vseh pettisoč kablov in baterija lažja od zajl in bovdnov, ki so v uporabi sedaj to precej dvomim. Če ima kdo čas, lahko pač googla in primerja teže.

  Sicer pa na mojem kolesu ni nikakršnega merilnika (števca)in ga nikoli ne bo. Takšne stvari na mtb ne spadajo, sploh ne na tekmovalno kolo.

 18.   moher pravi:

  @bustl….a si dons za zajtrk s5 brihtol pojedu?? Najprej se o stvareh prepričaj, potem pa napadaj ljudi s takšnimi izjavami kot si jih navedel zgoraj. Vse tvoje trditve sta tako cerni kot jeri deklasirala v dveh postih! Dura ace ima hudičevo dobro elektroniko in senzorje(kateri niso potrebni za to,da stvari rečeš elektronika) in jeri kot pravi mtb-iker (eden najboljših v slo-lahko malo pogooglaš) ne uporablja elektronike.
  Sam pa kot študent elektrotehnike močno dvomim o tvojem znanju o elektriki/elektroniki,….

 19.   luka v. pravi:

  glede tega da bi štrom delali. fajn bi bilo če bi kdo patentiral kakšen generator na valarje/trenažer..da si vsaj telefon napolniš :-)

 20.   Andrej pravi:

  No ja, nekaj razlik je pri avtomobilih. Poglej si npr tale film, potem pa mi povej ali bi raje sedel v novem ali starem:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204518504574417212362984366.html#video%3D81C56182-07AA-490A-BB32-60391DE4035D%26articleTabs%3Dvideo

 21.   Matjaž pravi:

  @bimbo: Jasno, elektroniko je treba sprogramirati. (Ne bi se spuščal v to, da optimalen program lahko najde/napiše kar računalnik sam, ampak seveda ne tisti v avtu, ampak tisti pri načrtovalcu avtomobila.) Kot pravi avtor komentarja, ki sledi tvojemu — elektronsko krmiljenje je cenejše. Jaz trdim, da tudi robustnejše (torej z manj možnostmi okvar). Seveda je odvisno, kaj krmilimo, ampak mehansko krmiljenje vbrizga goriva (ki bi upoštevalo tudi meritev lambda sonde) bi bilo … najbrž skoraj nemogoče. (Upam, da sem dal dober primer; nisem ravno strokovno podkovan na področju avtomobilizma.)

  O tem, da npr. zavora MORA imeti mehansko redundanco v primeru odpovedi elektronike, se mi pa zdi, da sploh ne bi smelo biti debate. Tako kot mislim, da ne bi smelo biti debate, da je koristno imeti dva sistema zavor.

 22.   ZigaK pravi:

  Ejga bobo, kje si našel tistga Di2 mtbja?

 23.   cerni pravi:

  eeeej Canondale SIMON

  Tole treba mal počekirat. Prava MTB elektronika xD

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !