Sem se odločil, da občasno spišem kaj bolj ˝resnega˝ (a da lahko tud kaj resnega napišm) o pimpanju in servisiranju koles, tako da pozor na kategorijo pimp my ride … here we go for the first time.

Dostikrat gre takole … ˝Ti stari, a bi ti men povedu kako naj jaz tale bicikel mal nastavm, menjalnike in to, da bo mal bolš delal?˝

Moj odgovor je ponavadi: ˝Da ni tko enostavno, ker ni trik samo v tistih dveh šravkih na menjalniku … ˝

Spet slišm: ˝No, ja boš pa ti men pol tole poštelu če ni samo to trik. ˝

In res ni samo v tem fora, trik je, da mora biti kolo najprej čisto preden se lotimo kakršnega koli nastavljanja kolesa, drugače preprosto ne dela kot bi želeli, četudi vozimo najboljšo in najdražjo opremo priznane firme.

Načinov in izvedb ˝pucanja˝ kolesa je verjetno več kot pa spolnih bolezni (bi rekla Slon in Sadež)

Naj bo spodaj opisana le ena izmed mnogih, ki se je pri meni izkazala za najbolj učinkovito …

Kolesa nikakor ne drgnemo ˝na suho˝, torej brez vode in čistil, ravno priporočljiva pa tudi ni druga skrajnost v obliki ˝štrajfiksov˝ (visokotlačnih čistilcev po slovensko). Ni panike, če od časa do časa uporabimo štrajfiks, ampak redna uporaba le tega za čiščenje kolesa gotovo ne podaljšuje življenja posameznim komponentam.

Priporočam uporabo klasičnega ˝šlavfa˝ priključenega na vodovod, s katerim kolo najprej poškropimo in odstranimo predvsem blat in umazanijo, ki se drži kolesa.

V drugem koraku pripravimo kopel za kolo. V vedru vode raztopimo čistilo, ki je lahko namensko za kolo (nekatera so celo ekološka in prijazna do okolja) ali pa uporabimo kar tistega, ki si ga sposodimo v kuhinji (če se vam ga ne bo dalo vračat v kuhinjo, ga ne stisnt direktno po nedeljskem kosilu)

Kolo nato z mehko gobo obrišemo, nekako tako kot večina Slovencev to počne s svojimi avtomobili ob sončnih sobotnih dopoldnevih, se pravi očistimo vso blato, prah ….

Posebno pozornost posvetimo čiščenju verige in pogonskih sklopov kolesa, saj je čistoča verige bistvena za dobro delovanje pogonskega in menjalnikov, torej črna veriga s ˝pol kile˝ umazanije je no go!

Verigo lahko očistimo z namenskimi čistili za čiščenje verige ali raznimi razmaščevalci, ki jih lahko kupimo v vsaki (kolesarski?) trgovini. Naložba v ta čistila je smiselna in niti ne draga, saj ob rednem čiščenju ne pokurimo veliko teh čistil … je pa res da tista, ki niso povsem namenska za čiščenje verige le to močno izsušijo …

Večina čistil deluje tako, da jih razpršimo po verigi in zobnikih in jih pustimo učinkovati nekaj minut.

Na koncu kolo in predvsem vse pogonske sklope še temeljito izperemo z vodo. Pri tem pazimo, da vode ravno ne ˝točimo˝ v ležaje pest, gonilnega in krmilnega ležaja.

Za tiste bolj hitre, je kolo tako očiščeno in ga le še pustimo da se posuši, 5 minut na soncu je več kot dovolj.

Ostali, ki so bolj natančni se potem kolesa lotijo še s kakšno mehko krpico in čistilom za lesk.

K čiščenju obvezno spada tudi mazanje verige in ˝špric˝ teflonskih ali podobnih sprejov po glavah vijakov kolesa in gibljivih sklopih (prednji, zadnji menjlanik) tako se izognemo rjavenju in zatikanju …

Takšno čiščenje ne vzame več kot 10 minut in je učinkovito in predvsem bike friendly, predvsem pa je šele po takšnem čiščenju prej umazano kolo nato dojemljivo za servis.

Torej se ne čudit če vam umazano kolo na servisu očistijo in vam čiščenje tudi zaračunajo…

Glonc, glonc ... comes together with ridding

Glonc, glonc ... comes together with ridding

  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Clean my bike”

  1.   blaž pristovnik pravi:

    amen :)

  2.   zakoni pravi:

    Ma priden ,.. samo tako !

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !