Že odkar sem v xc vodah gledam kako folk različno dojem xc. Nekateri ga dojemajo bolj iz cestarske strani kolesarjenja, drugi bolj iz mtb. V šali bi jih lahko delili tudi na tiste iz vzhodne in zahodne strani Trojan … s tem, da seveda večina tistih na vzhodni strani Trojan živečih stvari dojema bolj cestarsko (vpliv makedamskih poti, ki vodijo na Pohorje?)

Sam sem vedno na vse skupaj gledal bolj iz mtb plati, verjetno tudi zato ker nikoli nisem bil res noro dobr na sam klanec in sem zato bolj izkoriščal druge prednosti, sigurno pa zato ker mi je mtb veliko bolj zabaven kot nabijanje kilometrov po cesti in neskončno gonjenje v klanec.

Od kar nisem več aktiven tekmovalec mi je gravitacijski del mtbja še nekoliko bliže … in ugotavljam, da je na koncu itak daleč najbolj pomemben ˝fun˝ faktor.

V zadnjem času sem tako malo razmišljal in razpravljal s folkom kako bi ahko spedenali xc dirke, da bi bile bolj zanimiv, bolj privlačne,  da bi kros spet pridobival gledalce in dobil kaj večjo medijsko podporo tudi zunaj zgolj mtbju namenjenih medijev. Nasploh mam občutek, da kros zadnja leta rešuje samo še to da je olimpijska disciplina …

Lahko je zlo preprosto … xc dirkam odvzamemo nekaj podobnosti s cestnim kolesarjenjem in dodamo več fun faktorja … v detailih pa takole (kar po alinejah, da bo bolj jasno)

-  znebimo se kondomov (za vse, ki vam izraz ni poznan, to so oprijeti lajkra dresi). Z lahkoto bi se xc fural v bolj vsegorskih opravah, v širših hlačah in majicah.  S tem bi bila scena gotovo bolj ˝kul˝ in bolj povšeči novodobni mladini, ki jim je v prvi vrsti pomembno, da so kul … sicer pa kdo bi jim zameril,  gotovo si težko vzamejo za idola modela v oprijetih pajkicah s pobritimi nogami …

- skrajšati dirke in jih narediti hitrejše, proge bolj tehnične … deloma to UCI že počne, kar je gotovo prvi korak v pravo smer.

- Sam mislim, da bi bil xc izjemno zanimiv, ko bi bil tako zahteven, da bi se vsi tekmovalci odločili za polnovzmetena kolesa … oz. še bolje, ko bi bil tako zahteven, da bi vsi furali na recimo fulijih z okoli 11kg in nekje 120mm hoda. Proge bi lahko oblikovali tako, da bi bila na spustih (pač kjer je mogoče) večja izbira liniji, kakšen chickenway, pa kakšna bolj zahtevna bližnjica, ki bi nagradila tiste, ki bi sfurali in kakšno sekundo naložila tistemu, ki bi šel naokrog….tudi vzponi po speglanih travnikih in asflatu ˝smrdijo˝ in bi lahko bili bilj tehnični in tako tudi bolj atraktivni.

In še najbolj pomembno, kar me je izjemno motilo že v času ko sem dirkal … tehnične del proge, ki je tako zahteven, da grejo vsi od prvega do zadnjega peš je BREZVEZEN! Ker  to NI potem tehničlni del, ampak PEŠ del proge …. tehnični del proge je nekaj, kar dobr tekmovalec sfura, slab pač ne … ali pa dobr sfura hitreje kot slabši …to je zame tehnični odsek proge.

- Svetovni pokal bo morda počasi dobil neko podobno obliko kot ga ima v smučarskih tekih … discipline XC, Maraton in Šprint (Eliminator?), ki skupno štejejo za pokal in pa posamezna razvrstitev v posamezne discipline. To se mi zdi supr. Sploh xc šprint!

Na koncu pa še to, da na kros sceni manjka prava zvezda  ali dominantna oseba (lahko tudi posebna če hočete), ki bi se znal tudi malo stržit in bil recimo Steve Peat ali CG xcja … No, nekaj se trudi Fumič mlajši, ampak nima stila in ne vem če mu ravno uspeva (kompresijske nogavice do kolen pač niso kul, dirkanje z očali k si jih stisnu punci iz nočne omarce pa tudi ne … sori!)

Še bi se kaj našlo, ampak je prevroče za razbijanje po tipkovnici…

No preden se vsujejo komentarji, da lahko sam kaj naredim v to smer, pa da ni pogojev,  denarja in da je to nemogoče …to je zgolj moje razmišlanja, moje videnje … vem, da v praksi vse to ni izvedljivo in mogoče … upam, da bo vsaj del tega kdaj prisoten, vsaj razvoj koles gre v to smer … kar mi je čist všeč!

 • Share/Bookmark


7 odgovorov v “cesta + mtb = XC ?”

 1.   enxen pravi:

  hehe, v pasici tvojega bloga pa ravno juriš na asfaltu, kako primerno … :-p
  sicer pa – v mojih mladih cajtih smo furali ciklokros. kar bi bilo nekaj vmesnega med cesto in čistim krosom. je bilo kar živo, a je žal ta veja biciklanja pri nas sčasoma ugasnila.

 2.   Blaž pravi:

  meni je všeč XC takšen, kot je. Prijemi, kot so elimantor oz. šprint vsekakor privabijo nekaj več gledalcev. XC je skupek trplenja in zabave. Prav zaradi tega, se ne more vsaka mestna srajca tega lotit, če ni pripravljen malo zašvicat. Če se odločiš, da boš kolesar potem si verjetno tudi odločen za določeno disciplino. V kateri po kmečki logiki ne misliš samo pozirat ampak uživat. Bodisi pri razmetavanju čez korenine, bodisi pri izboljšanju fizičnih sposobnosti, ko klanec odvoziš 3sek hitreje. Skromno mnenje, “pravi” gorski kolesar se bo odločil za XC ali allmountain – touring zadevo.
  Verjetno sem falil bistvo tvoje objave. Povedati sem le hotel, da je odvisno od družbe ali posameznika koliko je pripravljen vložiti truda. Ki je pa dandanes, roko na srce (občasno z mano vred), lena ko fux. Že poved, ki si jo verjetno že velikokrat slišal, ti dosti pove:” Kuga?! 4jurje eurtov si dal za bicikl, pa še gonit ga moreš.” Zadeva se nadaljuje kolk avtov bi ta tip dobil za tak gnar ipd.
  Meja Trojane? hmm. Preko Trojan ni samo “slončkova dežela” ;) Tukaj so še Korošci :)

  lp in veliko zabave na singlah in hitrih zavitih orgazmičnih trailih :)

 3.   bobi pravi:

  no ja. slončki ga kar dobr gonjo tud po koreninah, vsaj tastari. drugače pa;
  lycra pride prav ker se le malo drugače zviramo po kolesu ko FR in se begisi hitro zataknejo za zic ko sediš na zadnji gumi na spustu.
  dvojka je kul, trojka tudi, čeprav nebi pretiraval
  štirka se popolnoma strinjam ker drugače bomo kmalu vozili v gojzarjih
  petka se dogja zgleda tudi pri nas
  šestka kulhavy je car doma in tudi širše. na češkem je totalni bum in dirk in eventov ko peska. gobčen je tudi samo ang mora mal speglat pa bo. hermida tudi ni kar tako in je letos že veliko naredil. pri nas je pač problem, ker bi morali vsi v šolo za govorce. čim se pojavi mikrofon se vsi spremenijo v križaja, mmm, mmm, mmm…
  ma ni hudič nekaj bomo že naredili pa tud če traja leta!

 4.   Tomo pravi:

  Predvsem veliko bolj tehnične proge in krajši krogi. Letos sem celo razmišljal, da bi šel za foro odpeljat XC Kamnik, potem pa izvem, da za rekreativce skakalnice ne bo (ne vem, če je potem dejansko bilo tako). Me je minilo, da bi štartal.

  Dober zapis.

 5.   Primož pravi:

  Oh cmon, od kje zatikanje hlač za sedež? Naštima se remote dropper štucne pa je problem rešen. Kar se pa tiče vožnje nad zadnjo gumo, očitno še nisi videl AM-ja oz. FR-ja. Ker tam dejansko se pelješ nad zadnjo gumo, pri XC-ju pač ne, ker to ni mogoče zaradi visokega sedeža.

  TBH baggiji ne vem če so ravno nujni za XC, ampak je tisti point o mladeničih, ki bi jim bil potem šport bližje, nedvomno dober. In prav mladeniče potrebujemo, če hočemo nek šport narediti popularen.

  O krajše proge so nedvomno plus, ker je tako enostavno več dogajanja, ljudje večkrat vidijo kolesarje. Pa naj ostane uro 45 dolga dirka, saj ni to neka jaka dolžina (cestarske so tudi po 5+ ur), ampak res, krajši krog z več akcije. Če se da bi bilo fino nekje narediti še ‘štadionski’ del, kjer recimo gledalci kolesarja vidijo na velikem delu vzpona in nato recimo še na spustu.

  No, ampak kratek krog prinese probleme pri drenu, če je tekmovalcev več (sam problem timinga je s čipi odpravljen). Vsaj tega problema ni v Sloveniji :D

 6.   zupi pravi:

  Ja, deloma se strinjam-potrebno bi bilo malo več “showa” in tudi tekmovalci bi lahko k temu nekaj prispevali. Glede ostalega pa takole: sprint je atraktiven in to da se uvaja tudi pri nas se mi zdi OK. Tudi krajši krogi bi prinesli več živahnosti in “dogajanja”. Z nekaterimi tvojimi stališči pa se ne strinjam: vse skupaj bi bilo treba prenesti bliže gledalcem. Res se disciplina imenuje gorsko kolesarjenje ampak prihodnost te discipline niso tekme ” in the middle of nowhere” kjer še tekmovalci, ki sodelujejo težko najdejo prizorišče, kaj šele da bi takšna tekma privabila gledalce. Prihodnost je prav gotovo v tem, da tekme (ali vsaj del tekme) odpeljemo po mestu, pa si lahko o asfaltu mislimo kar hočemo. Tudi združitev z nekaterimi drugimi zabavnimi dogodki ni odveč. Dober primer je letošnji Kamnik, kjer se je res dogajalo in prirediteljem samo kapo dol. Dober primer so tudi nekatere tekme hrvaške zimske lige, npr Buzet in Grožnjan, kjer je del trase speljan skozi mesto in tako vsi sodelujejo bodisi kot tekmovalci, organizatorji ali pa gledalci. Prav škoda je, da se več naših organizatorjev ne udeležuje takšnih tekem saj bi lahko v živo videli, kako se lahko organizira enostavna in poceni dirka, ki pa je hkrati atraktivna in zanimiva tako za tekmovalce kot gledalce.

 7.   jeri11 pravi:

  @enxen slika je odraz realnosti;)

  @Blaž, res nisi zadel pointa. Dejstvo pa je da je kros isti od kar obstaja in se ni spremenil nič…sploh če odštejemo uvedbo tehničnih con. treba se je modernizirat

  @Bobi, kolk folka, ki ne spremlja mtbja ali mtb spremlja zelo redko dejansko pozna Kulhavya? Zlo malo vretn…prej poznajo recimo Gracio ali kaj podobnga…..če ne druzga zato ker jih sponzorira Monster ali Red Bull ….itd

  @ Primož, štucne sem pozabu…sem pa meu tud te v mislih.

  @ Zupi, se strinjam s tisto o mestnih središčih in asfaltu, Kamnik je idealen primer tega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !