Če nimaš velikosti pa rečš, da je bolj važna tehnika. Al tko nekako gre ne? Ubistvu je povsod isto, s poplavo superdruper 29er koles tudi v mtb.

Če ne živiš ravno pod kamnom in ob omembi mtb kratice ne pomisliš na kakšno novo zvrst aerobne vadbe, potem gotovo veš kaj je ˝29er˝.

Morda si ga že ugledal v živo ali ga celo sprobal kakšen krog. Za laike pa je to gorsko kolo, ki ima obročnike od cestnega kolesa. No, ne dobesedno, ampak enako velikost koles kot cestno kolo in je še vedno čistokrvno gorsko kolo.

Torej imamo sedaj dve pasmi gorskih kolesi, ki imata različno velike obročnik. Klasika 26er (twentysixer) in velikokolesni 29er (twentyniner). In tako kot vedno goreče pripadnike ene in druge pasme.

Nič posebnega bi rekla večina folka, ampak ker smo ljudje vzgojeni, da je večje boljše, potem se tu pojavi vprašanje iz naslova in neskončne debate in bitke med lastni koles (lahko si tudi samo pameten, ni nujno da si sploh že sprobal).

Glavna razlika  je v tem, da naj bi teoretično 29er bolje prebavljal neravnine na terenu (kar bi se zdelo glede na velikost koles nekako logično), bolje ohranjal hitrost (vrteče mase&shit). Velikokolesni mutant naj bi zaradi večjih koles in boljše vožnje preko neravnin potreboval tudi manj hoda. Tako naj bi takole čez prst rečeno sedaj lahko enačili 26er-ja s 140mm hoda in 29er-ja s 120 – 130mm hoda.

Ok, kaj pa praksa?

Sam sem vozil do sedaj 3 različne 29˝, eden izmed njih je bil polnovzmeten s 110 mm hoda. Najprej sem se počutil kot da bi sedel na kočiji. Težišče je precej višje, okretnost precej slabša kot na 26er-ju. Ko sem se malo navadil, je bilo sicer bolje, ampak noro domače se nisem počutil. Ko se teren prevesi navzdol se čez neravnine velikost koles res malo pozna, gre čez malo bolj gladko. Priznam, da bolje kot sem pričakova. Vse fino in prav, dokler teren ne postane bolj strm ali zavit, tam se (vsaj zame) veselje s 29er-jem konča. Kolo je nerodno. Počutil sem se, kot da bi se vozil z avtobusom na Vršič.

Po nekaj priložnostih testiranja in furanja 29er-jev sem si ustvaril mnenje. Mislim, da so večja kolesa lahko hitrejša le če jim teren naklonjen in bajker na kolo popolnoma navajen. Tako je super če si profi in imaš na izbero obe pasmi in se odločiš kaj boš izbral glede na teren in lastne občutke.

Vedeti je treba tudi, da je zaradi večjih koles pri 29er-jih nekoliko spremenjena geometrija okvirja. Tako je vsaj za enkrat recimo nemogoče izdelati 29er-ja z več kot tam nekje 150mm hoda, saj se mora zaradi velikosti koles kolo precej podaljšati in spremeniti … ker bi bilo vrjetno precej slabo vozno v praksi. Znalci sicer pravijo, da bodo vse skupaj spravili v red in bo kmalu na voljo, ampak jaz jim malo ne vrjamem. Vse skupaj se mi zdi tudi dobra propaganda in še ena novost s katero se da napumpati kupce, da razvežejo mošnjiček.

In še ena v razmislek. 29er-ji v osnovi prihajajo iz Amerike (tam takšna kolesa pravzaprav poznajo že precej dolgo) , kjer imajo večinoma dolge in položnejše spuste kot pri nas v Evropi, tako ne moramo  čisto mimo dejstva, da jim alpska strmina ni tako zelo pisana na kožo.

Nekako se tudi v Evropi niso nenormalno dobro prijeli 29er-ji, sam poznam več ljudi, ki jim niso všeč, kot tistih ki so nad njimi navdušeni.

Sam bom kar ostal pripadnik 26erja, kar pa ne pomeni, da 29er-ja nikomur nebi priporočil. Odločiti se je treba glede na način furanja in teren kjer se največ vozimo. Najpomembnejši za izbiro pa je gotovo občutek in suverenost na kolesu.

Veliko je bilo narejenih tudi primerjalnih testov 29 Vs 26, ampak te testi se mi vedno zdijo malo tako tako … tudi pri avtih vedno zmaga Golf ne? Bi pa z veseljem, sam izvedel en takšen test, tako da če ima kdo viška koles za potestirat naj se javi.

Še dve čudni stvari sem opazil.

Nisem še zasledil mtb movie-ja z naslovom 29, kjer bi furali izključno 29er-je … glede na pretiravanje s tem snemanjem, je to kar malo čudmo.

Napovedujejo se že nova kolesa s še bolj hecnimi velikostmi koles.

Dovolj teoretiziranja.

P.S. pozabil sem pripisat, da vizualno nisem ravno navdušen nad temi velikokolesnimi mutanti.

 • Share/Bookmark


13 odgovorov v “Je velikost res pomembna?”

 1.   Primož pravi:

  Daleč od tega, da bi vedno zmagal Golf. Na srečo ;)

  Sicer pa apr tehničnih – nič v teoriji, v praksi bi se moral 29″ peljati čez ovire bolje – primerjaj rolerje in že majhen kamenček, ki te lahko, če si nepozoren, fletno ubriše po tleh. Ekstremen primer, ja, ampak načelo je enako. Bolje pa ohranja ne (le) zaradi večjih vrtečih-se mas, ampak predvsem zaradi tega zatikanja.

  Sicer se pa tudi meni zdi bolj ko ne bullshit to s twentyninerji z več kot 150 mm hoda. Je pa tudi res, da še nisem imel prilike peljati ta velkega bicikla sploh :)

 2.   Primož pravi:

  Aja, zdaj bojo itak cel bum naredili s 650b ;)

 3.   chef pravi:

  Po moji oceni bi bilo 90 % rekreativcev bolj zadovoljnih s 29erji, medtem ko se bodo XCO dirke še lep čas vozile večinoma na 26″.

 4.   jeri11 pravi:

  @Primož na srečo res ne zmaga vedno golf, velikrat pa. S tem sem hotu nakazat na relavantnost testov.

  @Chef se strinjam, za makedam in vzpon na Pohorje je 29er definitivno boljši, na tehnikalijah se pa vse obrne.

 5.   blaž pravi:

  sam furam eno sezono 29er-ja in sem zelo zadovoljen, tudi na tehničnih delih in strminah mi ne nagaja in se prav fino razumema, je pa res, da sem potreboval nekaj časa, da sem se navadil…

  je pa dejstvo, da bom 29er-ja vozil dokler bom vozil trdaka, ko bom šel na polnovzmeteno kolo z več kot 120mm hoda bo pa 100% 26er

  se pravi, dokler je trdak je 29er, ko pa je kolo polnovzmeteno pa 26er

 6.   chef pravi:

  Tudi na tehnikalijah se obnese, če le ni preveč zavit trail – dokler gre naravnost (navzgor ali navzdol) se pa dobro obnese. Drugo je pa hitrost na takih odsekih … ampak zame, ki hitrosti ne iščem več, je kul.

 7.   jeri11 pravi:

  @Chef ti si pol ze bolj fotr al kako?;)

 8.   Jure pravi:

  Na svoji progi (90min zelo mesan teren), ki jo imam za primerjalno sem z 29″ hartailom hitrejsi za skoraj 10min ter manj zmatran. Sem potreboval nekaj vozenj, da sem se navadil, sicer so pa same prednosti (vecja stabilnost,vecja hitrost,ovire premagujem veliko lazje,… Drugih slabosti 29″ v primerjavi z 26″ nisem opazil (no sem pri tehnicnih zavojih malce pocasnejsi vendar nism tekmovalec).29″ fully pa se nisem vozil,…

  Imam:
  29″ hartail 100mm hoda
  26″ fully xc 115mm hoda

  Vredno ogleda
  http://www.youtube.com/watch?v=2N2hZzY67L4
  http://www.youtube.com/watch?v=i0fJzRQVZPU

 9.   jaka pravi:

  @Blaž…
  sej je Jeri lepo reku, 29 je za rekreativce, ki ne znajo izkoristit 26 kolesa, in so preveč leseni, zato raje furajo 29-ke.

 10.   Mohor pravi:

  Jery, lepo si to napisal a žal se s tabo ne strinjam:)
  Res je tako,da mora vsakdo sprobati in se nato odločiti kaj bo vozil.

  Ni pa res,da je 29er samo za rekreativce…v svetovnem pokalu je bilo v letu 2011 full profijev, ki so se odločali,da tekmujejo na 29” kolesih…pa proge niso netehnične. Tudi tisti,ki niso vozili 29er-ja bi ga, če bi jim njihov opremljevalec zagotovil konkurenčnega.

  Tekma v krosu za svetovno prvenstvo 2011 se mi zdi še posebaj zanimiva: zelo tehnična in veliko,veliko kratkih in hitrih ovinkov za 180°. Kljub temu je bilo ogromno tekmovalcev na 29”. Tudi zmagovalec….možno pa je,da sponzorji zahtevajo od tekmovalcev,da vozijo na takšnih kolesih in si tako povečajo prodajo.

 11.   blaž pravi:

  če smo že začeli s profesjonalci, počakajmo do OI, ki so najpomembnejša tekma 2012, pa preštejmo 29″ in 26″ kolesa.

 12.   jeri11 pravi:

  Vem, da veliko profičev fura 29er-je in da niso samo za rekreativce. Nikoli sicer ne bomo mogl povsem sigurno trdit a jih furajo zaradi sebe al zaradi tistega, ki jim reže kruh, tko da je o tem težko soditi. Se pa strinjam, da si nekateri želijo furat 29erje pa nimajo konkurenčnih, kakšn pa ga gotvo raje nebi pa ga more. Konc koncev pa vsi vemo kako je…kolo gor ali dol, če nisi dobr ti nič ne pomaga ne 29er ne 26er…

 13.   Jaka pravi:

  Tudi mene mika 29er, ampak sprobal ga pa še nisem. Sem rekreativec, moj stil vožnje je 50% makedam (Velika Planina, Krvavec…) in 50% asfalt (dostop do teh poti). Vem da so prestavna razmerja, geometrija itd. narejena za mtb, ampak če bi nanj nataknil ustrezne asfalt-makedam gume, bi pa znal nadomestiti treking bicikel. Imam prav?

  Hvala za info!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !